Friss topikok

Linkblog

100 milliós tételek csúsznak ki a magyar vállalkozások kezeiből - feleslegesen!

2014.07.03. 14:08 The Kiefer Group

Egy nemrég készült felmérés szerint évente több százmillió Ft-os veszteséget jelent a hazai cégeknek, vállalkozásoknak a nem megfelelő munkaerő kiválasztása. Egy rosszul meghozott döntés, jelen esetben a nem megfelelő munkaerő kiválasztása – akár csak a próbaidő 3 hónapja alatt – milliós összegeket meghaladó kárt is okozhat, mely veszteséget kevés vállalkozás engedhet meg magának.

 
Egy új alkalmazott felvételekor elég komoly költség-kalkulációval kell szembenéznie a 
munkáltatónak, ugyanis a munkavállalóknak a saját költségük legalább 2-3-szorosának megfelelő értéket kell, hogy termeljenek ahhoz, hogy foglalkoztatásuk egyenlege a munkáltató számára pozitív legyen.
 
De vajon ez hány esetben valósul meg? Mi történik akkor, ha az újonnan felvett alkalmazottról akár a próbaidő alatt, vagy esetleg később derül ki, hogy nem alkalmas emberileg?
 
Ha számszerűsítünk egy gyakorlati példán keresztül, ez azt jelenti, hogy egy 100 ezer forint nettó jövedelmű munkavállaló bére és bérköltségei kb. 200 ezer forintra rúgnak, ami 1 év alatt 2,4 millió forint. Viszont a munkavállalók nem 365 napot dolgoznak. Levonva a hétvégéket, szabadságokat, ünnepnapokat, esetleges betegség miatti távolléteket, kb 220-230 nap alatt kell megtermelnie minimálisan a 2,4 millió Ft-os költségét.
 
És ha mégsem alkalmas? A kifizetett munkabéren és járulékokon kívül a foglalkoztatásához szükséges költségeket is ki kellett – volna – termelnie, azaz iroda, munkahely, a hozzá kötődő adminisztráció stb. költségeit. Valamint a vállalkozói nyereség miatt munkavállalónk által egy nap alatt megtermelendő érték minimálisan 25-30 ezer forint kell, hogy legyen. Így már látható, hogy az adott, 100 ezer forint nettó jövedelmű munkavállaló nettó órabérének legalább 6-szorosát kell kitermelje, azaz éves szinten minimum nettó 7,2 millió Ft-ot (bruttó 14,4 millió Ft).
 
Középvezetői, vezetői beosztásba felvett munkaerő költsége éves szinten a fenti számítások szerint meghaladja a 20 millió Ft-ot.
 
És ha mégsem alkalmas? Elbír-e egy mai vállalkozás ekkora költséget, ekkora rizikót?
Vajon honnan tudhatjuk előre, hogy melyik munkaerő tesz eleget az elvárásainknak hosszú távon?
 
Manapság már vitatható, hogy elég-e önmagában a szakmai felkészültség. Vajon mennyire fontos hosszú távon az, hogy milyen emberi értékeket képvisel egy személy? 
 
Danny Blue, az ismert Mentalista, a „Kiválasztott”, civilben tréninget tart vezetőknek, HR-eseknek, hogy egyszer és mindenkorra felvértezze őket egy olyan tudással, mellyel 99%-os pontossággal meg tudják állapítani egy személyről, hogy milyen ember, mennyire számíthatnak rá hosszú távon. 
 
Szerinte „ha valaki egyszer megérti, soha többet nem kell újra megtanulnia”. Ha ez tényleg így van, akkor egy egyszeri, közel 300 ezer Ft-os „befektetéssel” megelőzhető egy életre, hogy 2-3 havonta új embereket kelljen felvenni, elindítani, betanítani ugyanarra a munkakörre. 
 
Érdemes utánaszámolni!
 
A tréningről bővebben a www.hazudjnekem.hu weboldalon tájékozódhat, illetve további információ az info@hazudjnekem.hu e-mailen kérhető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazudjnekem.blog.hu/api/trackback/id/tr666470445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása