Friss topikok

Linkblog

100 milliós tételek csúsznak ki a magyar vállalkozások kezeiből - feleslegesen!

2014.07.03. 14:08 The Kiefer Group

Egy nemrég készült felmérés szerint évente több százmillió Ft-os veszteséget jelent a hazai cégeknek, vállalkozásoknak a nem megfelelő munkaerő kiválasztása. Egy rosszul meghozott döntés, jelen esetben a nem megfelelő munkaerő kiválasztása – akár csak a próbaidő 3 hónapja alatt – milliós összegeket meghaladó kárt is okozhat, mely veszteséget kevés vállalkozás engedhet meg magának.

 
Egy új alkalmazott felvételekor elég komoly költség-kalkulációval kell szembenéznie a 
munkáltatónak, ugyanis a munkavállalóknak a saját költségük legalább 2-3-szorosának megfelelő értéket kell, hogy termeljenek ahhoz, hogy foglalkoztatásuk egyenlege a munkáltató számára pozitív legyen.
 
De vajon ez hány esetben valósul meg? Mi történik akkor, ha az újonnan felvett alkalmazottról akár a próbaidő alatt, vagy esetleg később derül ki, hogy nem alkalmas emberileg?
 
Ha számszerűsítünk egy gyakorlati példán keresztül, ez azt jelenti, hogy egy 100 ezer forint nettó jövedelmű munkavállaló bére és bérköltségei kb. 200 ezer forintra rúgnak, ami 1 év alatt 2,4 millió forint. Viszont a munkavállalók nem 365 napot dolgoznak. Levonva a hétvégéket, szabadságokat, ünnepnapokat, esetleges betegség miatti távolléteket, kb 220-230 nap alatt kell megtermelnie minimálisan a 2,4 millió Ft-os költségét.
 
És ha mégsem alkalmas? A kifizetett munkabéren és járulékokon kívül a foglalkoztatásához szükséges költségeket is ki kellett – volna – termelnie, azaz iroda, munkahely, a hozzá kötődő adminisztráció stb. költségeit. Valamint a vállalkozói nyereség miatt munkavállalónk által egy nap alatt megtermelendő érték minimálisan 25-30 ezer forint kell, hogy legyen. Így már látható, hogy az adott, 100 ezer forint nettó jövedelmű munkavállaló nettó órabérének legalább 6-szorosát kell kitermelje, azaz éves szinten minimum nettó 7,2 millió Ft-ot (bruttó 14,4 millió Ft).
 
Középvezetői, vezetői beosztásba felvett munkaerő költsége éves szinten a fenti számítások szerint meghaladja a 20 millió Ft-ot.
 
És ha mégsem alkalmas? Elbír-e egy mai vállalkozás ekkora költséget, ekkora rizikót?
Vajon honnan tudhatjuk előre, hogy melyik munkaerő tesz eleget az elvárásainknak hosszú távon?
 
Manapság már vitatható, hogy elég-e önmagában a szakmai felkészültség. Vajon mennyire fontos hosszú távon az, hogy milyen emberi értékeket képvisel egy személy? 
 
Danny Blue, az ismert Mentalista, a „Kiválasztott”, civilben tréninget tart vezetőknek, HR-eseknek, hogy egyszer és mindenkorra felvértezze őket egy olyan tudással, mellyel 99%-os pontossággal meg tudják állapítani egy személyről, hogy milyen ember, mennyire számíthatnak rá hosszú távon. 
 
Szerinte „ha valaki egyszer megérti, soha többet nem kell újra megtanulnia”. Ha ez tényleg így van, akkor egy egyszeri, közel 300 ezer Ft-os „befektetéssel” megelőzhető egy életre, hogy 2-3 havonta új embereket kelljen felvenni, elindítani, betanítani ugyanarra a munkakörre. 
 
Érdemes utánaszámolni!
 
A tréningről bővebben a www.hazudjnekem.hu weboldalon tájékozódhat, illetve további információ az info@hazudjnekem.hu e-mailen kérhető.

Szólj hozzá!

Alaptalanul vagyok féltékeny?

2012.12.04. 00:21 The Kiefer Group

Adott egy házasság vagy párkapcsolat, mely kisebb-nagyobb viszontagságok ellenére még mindig a medrében folyik  és gyarapodik, de egyik pillanatról a másikra felüti magát a "féltékenységnek" hívott jelenség. Ekkor nemcsak a másik felet, de magunkat is megkérdőjelezzük, sőt gyakran magunkat ítéljük bizonytalanabbnak mindennél. Miért történik? Tudunk-e megfelelő értékelést hozni ebben a pillanatban? Vajon igazunk van-e és van-e alapja a félelmünknek?

Habár ezeket a kérdéseket teljes körűen nem fogjuk senki számára eldönteni, hiszen minden eset egyedi, és rengeteg tényező befolyásolhatja, adunk némi támpontot a vizsgálathoz. Nem egy olyan megkeresés érkezett hozzánk, melyben a nő/férfi szeretne megbizonyosodni arról, hogy nincs-e harmadik fél a játszmában és szeretné leleplezni a hazugságokat, amennyiben azok léteznek. Az ilyen megkereséseket rendszerint elutasítjuk az alábbi okok miatt:

1. Legtöbbször az illető, csak a saját igazát szeretné ha megerősítenénk, és ha nem azt az eredményt hozzuk ki, amit ő várt, attól még nem fog megnyugodni(azaz az alapvető okot nem tüntettük el). sőt tovább nyomoz, és személyes tapasztalatom, hogy vagy addig megy, míg talál valamit, vagy pedig tönkreteszi a kapcsolatát a rögeszméjével.

2. A kapcsolat harmóniája nem fog megoldódni azáltal, hogy egy külső személy véleményezi a másikat. Itt egy másfajta megközelítés szükséges, mert a probléma nem azon a ponton fog megoldódni, ahol a tüneteket mutatja, hanem ahol kezdődött.

szerelmi.jpg

Fenti két pont miatt egy személy tisztánlátása eléggé lecsökkent, hogy a másik érzelmeit és nonverbális kommunikációját elemezze, ezért nem jó megoldás, hogy a problémát ilyen kerülőúton közelítjük meg. Vajon miért fél valaki, hogy megfelelő kiértékelést tegyen azzal kapcsolatban, hogy hányadán áll a kapcsolata. Milyen érzelmek befolyásolják? Miért törnek az emberre ezek az érzések? És mely érzelem segít abban, hogy tisztább és jobb döntéseket tudjunk hozni?

Mivel alapvetően a bizonytalanság sok esetben nem a másik fél, hiszen ő mindig is ott volt, hanem magunkon veszünk észre egy megmagyarázhatatlan erősségű érzelmi hullámvasutazás fog el minket, fontosságot nyer az, hogy magunkon is felismerjük az érzelmeket, nem csak másokon. Ez vezet a kiegyensúlyozottság felé.

Sokan azt fogják mondani, "de, hát a másik..",nekik különösen fontos megérteniük, hogy nem azt állítom, hogy a másik mindent jól csinált, csupán azt, hogy a mi felkészültségünk a probléma kezelésére nem megfelelő, ha nem tudjuk érzékelni és elbizonytalaníthatóak vagyunk, vagy épp destruktív rögeszméink vannak.

Legyen annyi eszünk, hogy ne csak arra gondoljunk, hogy mások érzelmeit tudjuk beazonosítani, hanem a sajátunkat is. A feladat nem könnyű, sőt nehezebb, de ehhez ad támpontot a Kiefer Group november 9.-i ingyenes előadása.

Jelentkezz most, mert megadjuk azt a tudást, ami miatt máshogy látod majd a dolgokat: http://beszedeshazugsagok.hu/kepzes#kepzes

 

Szólj hozzá!

Címkék: hazugság párkapcsolat igazság házasság arckifejezés detektálás;

Politika és hazugság - amerikai elnökválasztás

2012.10.23. 14:30 The Kiefer Group

"A politikusok azért hazudnak, mert a nép azt akarja."


Az Egyesült Államok a - világ által is nagy figyelemmel kísért - elnökválasztás utolsó fázisába lépett. A televízióban közvetített 3 részes vitában Barack Obama és kihívója, Mitt Romney összemérték érveiket, megpróbálták vezetői és főparancsnoki agilitásukat is bemutatni, mostantól pedig folytatják országjáró kampányukat, hogy november 6.-án szavazóik nekik kedvezően döntsenek, főleg a kérdéses államokban.

Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy vajon melyik jelölt fogja teljesíteni az ígéreteit. Elvárás-e egy politikustól, hogy igazat mondjon? Igaz-e hogy a nép csak a szebb szavakat akarja hallani?

Ha egy politikus szájába adnánk a fenti idézetet, akkor furcsa, de valós elméletünket támasztaná alá: saját hazugságainak szeretne igazolást szerezni ezzel a mondattal, és a nép valós gondolatai még csak kicsit sem érdeklik a politikust. Ha pedig ebből indulunk ki, akkor maga az idézet is olyan sértő a népre nézve, hogy a sorsukat erősen befolyásoló tényezőket a következmények nélküli játék szintjére alacsonyítja le.

Szóval az ártalmas hazugságok terjesztése káoszhoz vezet, és ahhoz, hogy az ember bizalma megrendüljön. De vizsgálódjunk inkább a hazugságok megjelenési lehetőségének paradicsomában, mely a kényszeres tudni akarás miatt leggyakrabban esik bele a szimbolizmus hibájába. Jelnek vesszük azt is, ami természetes, és a kontextusból kiragadva olyan dolgokat látunk, melyek nincsenek is ott. Tudnunk kell, hogy ezek a megjelenések és beszédek megtervezettebbek egy színházi előadásnál is, így annak a lehetősége, hogy mindent meg tudjunk állapítani egy tévéközvetítésből, kizárt. Amit fel tudunk mérni, az a sokszori megjelenés és viselkedés alapján az a tény, hogy milyen érzelmei vannak egy adott személynek túlsúlyban és ezáltal mennyire lesz hű a valósághoz és megbízható, sőt a felelősségvállalás milyen szintjét fogja követni, amikor arról van szó, hogy elképzeléseit a szembejövő hullámok ellenére meg kell valósítania, hogy hű maradhasson.

Ehhez pedig legjobb ha megnézzük a szemeiket, mikor mosolyognak. Romney a viták alatt leginkább csak visszafogottan mosolyog, míg Obama többször is átélt jókedvvel viszonyul a közönséghez. Fontos tudnunk, hogy pillanatnyi hangulatváltozás is közrejátszhat abban, hogy boldognak tűnjünk, de alapvető hozzáállásunk csak évek alatt változik tartósan, a körülmények változásával együtt. 

romney's face.jpg

Pontos tudománya van annak, hogy kire lenne érdemes rábízni egy ország vezetését és miért. Ugyanezek a szabályok érvényesek egy barátra egy házastársra vagy akár egy üzleti partnerre is.

Ha kíváncsi vagy, gyere el novemberi előadásunkra, mely díjmentes.

Jelentkezés: info@kiefer-group.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány hazugság átverés igazság kiefer hazugság; arckifejezés

Hogyan különböztetjük meg az igaz adatokat, a hamisaktól? - Avagy, szabad minden idézetnek hinnünk?

2012.05.15. 13:30 The Kiefer Group

Mindenki csalódást fog okozni: mindenki, akiben bízol, mindenki, akit megbízhatónak hiszel. Amikor a saját sorsukról van szó, az emberek hazudnak, titkolóznak, megváltoznak, majd eltűnnek, egyesek egy új arc vagy személyiség mögé, mások sűrű reggeli ködben, egy szikla túloldalán.

Lauren Oliver

 

Talán Lauren Oliver ekkor kapott egy fenyítést a főnökétől a Penguin Booksnál, talán ekkor érte élete legnagyobb szerelmi csalódása, és mondott valami olyat, ami elég nagy hatással volt a körülötte lévőkre, hogy megsajnálják! De persze az is lehet, hogy nem ismeri az emberi viselkedést és ezért hozott egy ilyen mértékű általánosítást. Íróként felelősen megteheti ezt? Bármely közismert személy, aki egyszer ingerült lesz, mondhat-e valami olyat, amit a követői szentírásként értelmeznek?

A válasz talán egyértelmű és e tekintetben blogunk is követett már el hibát és mondtunk vagy állítottunk olyat, ami nem igaz. De mostantól 5 hétig néhány újabb félreértést próbálunk tisztázni az emberi viselkedés - amúgy is kellően összezavart - területéről.

Már többször leírtuk, de ezen a ponton szeretnénk megerősíteni, hogy a hazugságnak egyértelmű jele nincsen. Ha lenne, mindenki tudná, hogy mit nem szabad, és ezért aztán megint nem lenne. Van viszont minden személyre jellemző érzelmi szint, aminek a megállapítása elengedhetetlen információkat hordoz mindenki számára és mely alapján előre jelezhető valakinek a viselkedése.

Képzeljük el azt a barátot, aki minden alkalommal mosolyog ránk, mikor beszélgetünk vele, sőt támogatásáról biztosít minket, és tesz ugyan néha megjegyzéseket, de azokat a konstruktív kritikához való jogának fátyla alatt engedi meg magának. Elfogadjuk őt barátunknak? Természetesen, és sose gondolunk talán abba bele, hogy az ez idő tájt felbukkanó rosszindulatú pletykák, vajon miért pont ekkor jelentkeznek? Gyakran hihetetlen hogy ezeknek a forrása gyakran erre az ismerősünkre vezethető vissza. Tovább ringatva magunkat ködfoltos viszonyaink vékony indáján függő bölcsőjében, nem adunk ennek hitelt és inkább betudjuk látásunk romlásának, hiszen "aki ilyen kedves, hogyan árthatna nekünk". Ez mellékesen talán egyenes út az optikushoz.

Talán már láttunk olyan személygépkocsit, mely csillogott, de közelebbről megnézve csak a rozsda volt lemázolva. Valahogy a "nem mind arany" ami fénylik mentén elindulva, lehet, hogy nem látunk minden ember maszkja mögé egy első, de akár tizedik találkozáson.

Mi lenne, ha mögé látnánk? Mi lenne, ha meg tudnánk különböztetni a felszínt, azaz a külcsínyt, és a bent tomboló vagy épp barátságos és szelíd belsőt?

Azt hiszem ez sok embert érdekelne. Épp ezért a következő előadásunk és zárthelyi workshopunk erről fog szólni, hogy átadunk ezekből a kincsekből azoknak az érdeklődőknek, akik elsőként jelentkeznek!

Jelentkezés: info@kiefer-group.hu

Szólj hozzá!

Címkék: politika kommunikáció politikus hazugság barátság átverés igazság érzelmek arckifejezés